Bravcova panenka plnena susenymi slivkami, bozskaaaaaaaaaaaaa slivkova omacka a gomboce



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na maso: 500 g (aj viac podla poctu osob) bravcova panenka, sol, korenie,3 PL oleja, 2 PL medu, 1/2az 1 KL chili mletej papriky, 200 ml vyvaru (moze byt aj bujon z kocky) Na omacku: 250 g susenych sliviek (bez kostok), 100g slivkoveho lekvaru, 40 g masla, 1 kopcovita PL hl. muky, 1 KL skorice, 5-6 klincekov, 1 KL citronovej kory, par kvapiek citronovej stavy, prip. trochu cukru Na gomboce: 2 hrnceky polohr. muky, 2 vajcia, 4 rozky, (alebo primerane mnozstvo bieleho chlebika, zemli) sol, trochu vody

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrazkoch

panenku umyjeme, odblanime a urobime v prostriedku otvor. Masko je velmi jemne, takze staci trosku narezat a potom prstom urobime priestor pre slivky
panenka naplnena slivkami. Do jednej polky mi voslo 5 susenych sliviek. Zbytok som pouzila na omacku. Slivky som nemocila, iba ich oplachla lebo boli makke.
konce uzavrieme sparatkami, osolime, okorenime
masko opecieme na panvici z kazdej strany
opecene masko vyberieme do zapekacej misy. Z 2PL medu a 1/2 az 1 KL chili ml. papriky si urobime zmes, ktorou potrieme opecene maso, podlejeme 200 ml vyvaru a dame do rury zapiect na 180 stupnov cca 20 - 25 minut. Pocas pecenia obcas mozeme poliat vypekom
upecene masko udrziavame v teple
zvysne slivky, ktore nam ostali dame varit do maleho mnozstva vody. Pridame 1 KL skorice, 5-6 klincekov, 1 KL citronovej kory ( ja som pouzila susenu). Varime cca 15 minut
rozvarene slivky rozmixujeme ponornym mixerom. predtym vsak nezabudnite vybrat klinceky:). Pridame slivkovy lekvar a este spolu premixujeme
maslo rozpustime, pridame 1 PL muky a hned ako nam trochu zruzovie, pridame rozmixovanu slivkovu masu
ak je omacka husta, pridajte trosku vody, dobre rozmiesajte a nechajte prevriet. Omacka nesmie byt ani riedka, ani husta. Ja som riedila vodou az na trikrat. Vzdy len po troske.
hotovu omacku ochutnajte a podla potreby dochutte bud troskou cukru alebo par kvapkami citronovej stavy. Omacka ma mat jemno korenisto-sladkavo-kyslavu chut
nadrobno nakrajane rozky (biely chlebik, zemle) opecieme na suchej panvici
z muky, vajec , soli a trosku vody (cca 1/2 pohara, mozno 3/4) vymiesame cesto aopatrne zamiesame opecene , vychladene rozky
takto to vyzera uz aj s rozkami
do vriacej vody lyzicou kladieme gomboce. Lyzicu si namocime do vody, odkrojime nou z cesta gomboc, trochu mozeme obtriet o stenu misy, akoze ich trochu vyformujeme a kladieme do vriacej vody
gomboce varime cca15-20 minut (treba vybrat na maly tanierik a pozriet, ci su uz uvarene) Uvarene vyberieme pomococu dierkovej lopatky do studenej vody, iba ich akoze oplachneme a prelozime do odkapavacej misy
gomboce narezeme na platky, maso tiez a prelejeme bozskou slivkovou omackou:)