
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250g polohrubej múky, 80g práškového cukru, štipku soli, 100ml mlieka, 20g droždia, jednu lyžicu kryštálového cukru,dva žltky, jedno vajce, 100g rastlinného tuku na pečenie,200g sliviek, dve jablká, jeden balíček škoricového cukru, tuk na vymastenie formy Posýpka: 80g hrubej múky, 80g masla, 80g kryštálového cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
Polohrubú múku zmiešame s práškovým cukrom, soľou a premiešame.Vo vlažnom mlieku rozrobíme droždie s kryš.cukrom a vlejeme do múky.Pridáme žltky , jedno vajce a roztopený tuk.Vypracujeme vláčne cesto.Cesto preložíme do vymastenej a pomúčenej formy.Necháme aspon 30min.vykysnúť.Jablká ošúpeme, dochutíme cukrom a škoricou podľa potreby.Rozložíme na cesto.Umyté slivky rozkrájame a poukladáme na jablká.
Hrubú múku , maslo a cukor zmiešame a pripravenou posýpkou posypeme koláč. Pečieme v stredne vyhriatej rúre.
Môžme použiť aj iné ovocie.Ja som ho robila aj s marhuľami.Bol tiež výborný. Cesto je úžasné.Chutí niečo medzi kysnutým a piškotovým cestom.
![]() |
koláčik krásne nakysne |