*♥*Kysnuté praclíky*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
600 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 1 vajíčko, 1 bielok, 30 g droždia, 1 čL cukru, 2 - 3 čL soli, 2 PL oleja,...................................................................................................................................................
Na potretie : 1 žĺtok, 2 PL mlieka, 1/2 čL soli
Na posypanie : rasca, sezam, ľan, hrubozrnná morská soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Praclíčky sú vynikajúce a dík za to patrí muculienke ID 47050 :)) ktorá recept uverejnila. Ja som ho vyskúšala a nafotila, síce som nedodržala presne jej recept, lebo ja som už raz taká... vždy niečo zmením, niekedy aj nechtiac :-) Teraz som však urobila zmeny zámerne. Nič to nemení však na muculienkinom autorstve. Ja ich budem robievať často. Chúďatká, nevydržali 24 hodín, sú fuč :-D
 |
Kto chce, použije na prípravu cesta DP. Ja som tentokrát mala naponáhlo, takže som použila hnetač a misu s cestom som dala ku sporáku, aby som urýchlila kysnutie.
Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia. Vlejeme ho do misy s preosiatou múkou, vajcom a bielkom. Pridáme olej a vymiesime. (Ja som pridala ešte asi 0,5 dl vlažnej vody, lebo sa mi to ťažko miesilo ). Vymiesené dáme kysnúť. |
 |
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, sformujeme do tvaru valca |
 |
a postupne odkrajujeme z neho primerane veľké kúsky, |
 |
ktoré potom zošúľame na dĺžku cca 20 - 25 cm. |
 |
Vyformujeme do tvaru praclíka |
 |
takto |
 |
otočíme ich opačne a kladieme na plech s PNP spojmi nadol. |
 |
Praclíčky potrieme žĺtkom, v ktorom sme rozmiešali 2 PL mlieka a 1/2 čL soli. Hneď ich posypeme soľou a semienkami. |
 |
Necháme ešte kysnúť 20 - 25 minút. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 175 °C a nakysnuté praclíčky pečieme dočervena. Tieto sú rascové... |
 |
Bolo ich na dva plechy. Tieto sú sezamové a ľanové... |
 |
Piekla som ich súčasne na dvoch úrovniach. Uprostred pečenia som plechy vymenila. Boli hotové raz dva. Stačilo im 10 minút (horný a dolný ohrev + ventilátor). |
 |
Jedli sme ich so zeleninovým šalátom. Božské...muculienka :)) |