Malé čokoládové hrnčeky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g čokolády postrúhaná kôra z 1 pomaranča šťava z 3 pomarančov 4 lyžice masla 2 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku 4 žĺtky z veľkých vajec 2 bielky z veľkých vajec na ozdobenie 1 pomaranč 4 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku

POSTUP PŘÍPRAVY

1. V nádobe vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Pridáme maslo, postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu. Zmes za stáleho miešania zohrievame, kým sa prísady nespoja. Potom ju odstavíme z ohňa a pridáme 2 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku.

2. Vo veľkej mise rozšľaháme žĺtky. Cez jemné sito do nich precedíme ochutenú čokoládu a dobre vyšľaháme. zmes necháme vychladnúť.

3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne ho lyžicou alebo vidličkou vmiešame do čokoládového krému.

4. Krém rozdelíme do štyroch hrnčekov alebo pohárov, prikryjeme a uložíme do chladničky asi na 2 hodiny, kým krém nestuhne.

5. Pred podávaním odkrojíme tenké koliesko z pomaranča aj s kôrou a nakrájame ho na osminky. Každý hrnček ozdobíme dvoma kúskami, navrch nalejeme 1 lyžicu pomarančového likéru alebo koňaku a jemne krúžime hrnčekom tak, aby sa pokryl celý povrch. Podávame ihneď. Príprava: 30 minút bez chladenia.