Malé čokoládové hrnčeky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g čokolády
postrúhaná kôra z 1 pomaranča
šťava z 3 pomarančov
4 lyžice masla
2 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku
4 žĺtky z veľkých vajec
2 bielky z veľkých vajec
na ozdobenie
1 pomaranč
4 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku
POSTUP PŘÍPRAVY
1. V nádobe vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Pridáme maslo, postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu. Zmes za stáleho miešania zohrievame, kým sa prísady nespoja. Potom ju odstavíme z ohňa a pridáme 2 lyžice pomarančového likéru alebo koňaku.
2. Vo veľkej mise rozšľaháme žĺtky. Cez jemné sito do nich precedíme ochutenú čokoládu a dobre vyšľaháme. zmes necháme vychladnúť.
3. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne ho lyžicou alebo vidličkou vmiešame do čokoládového krému.
4. Krém rozdelíme do štyroch hrnčekov alebo pohárov, prikryjeme a uložíme do chladničky asi na 2 hodiny, kým krém nestuhne.
5. Pred podávaním odkrojíme tenké koliesko z pomaranča aj s kôrou a nakrájame ho na osminky. Každý hrnček ozdobíme dvoma kúskami, navrch nalejeme 1 lyžicu pomarančového likéru alebo koňaku a jemne krúžime hrnčekom tak, aby sa pokryl celý povrch. Podávame ihneď. Príprava: 30 minút bez chladenia.