Hrášková krémová polievka s uhorkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g mrazeného hrášku 1 ošúpaná uhorka, z ktorej sme vybrali semienka 1 veľký zemiak, oškrabaný a pokrájaný na plátky 1/2 veľkej cibule, pokrájanej na kolieska 1 dávka ZÁKLADNÉHO HYDINOVÉHO VÝVARU alebo vývar z dvoch kociek slepačieho bujónu 3 lyžice masla /najlepšie Rajo/ 2 žĺtky zo stredne veľkých vajec 150 ml šľahačkovej smotany soľ čerstvo zomleté čierne korenie žerucha na ozdobenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
1. Mrazený hrášok a plátky zemiakov dáme spolu s cibuľou do veľkého kastróla. Pridáme 300 ml hydinového vývaru alebo bujónu z kocky a polovicu masla. Pomali dusíme asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne. Necháme vychladnúť.

2. Vychladnutú zeleninu dáme do mixéra. Pridáme 125 ml vody a rozmixujeme ju. Precedíme ju a odložíme nabok.

3. Uhorku nakrájame na hranolčeky, veľké asi ako zápalky, a pomaly ich 8 až 10 minút podusíme na zvyšnom masle, kým nezmäknú. Panvicu odstavíme z ohňa.

4. Žĺtky rozšľaháme, pridáme smotanu a rozmixovaný hráškový krém. Šľaháme, kým sa všetko dôkladne nespojí.

5. Zvyšný vývar zohrejeme. Primiešame doň vyšľahaný krém a varíme na slabom ohni za stáleho miešania, kým polievka nezhustne. Panvicu odstavíme z ohňa skôr, ako by poliavka začala vrieť, pretože vajcia by sa zrazili.

6. Polievku posolíme a ochutíme čerstvo zomletým čiernym korením. pridáme uhorkové hranolčeky, ozdobíme lístkami žeruchy a podávame. Príprava: 1 hodina.