*♥*Celozrnné žemličky*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
30 dg polohrubej múky, 10 dg grahamovej múky, 5 dg pomletých pšeničných vločiek, 5 dg pšeničných klíčkov, 1/4 l vlažného mlieka, 1/2 dl piva, 1 PL octu, 3 PL slnečnicového oleja, 1 PL kryšt.cukru, 2 čL soli, rasca, ľanové semienka, 3/4 kocky kvasníc
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Do misy preosejeme polohrubú múku, pridáme grahamovú, klíčky a rozmixované pšeničné vločky. Rukou všetko premiešame. V múke urobíme priehlbinu, vlejeme do nej vlažné mlieko, cukor a rozdrobíme tam kvasnice. Keď kvasnice nabehnú, pridáme aj ostatné ingrediencie a zamiesime. Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok, na pomúčenej doske ho rozdelíme na 4 časti, |
 |
sformujeme do bochníkov a necháme ešte chvíľu na pokoji zakryté utierkou. |
 |
Po 10 minútach bochníky prekrojíme opäť na štvrtiny a sformujeme bochníčky. |
 |
Narežeme ich buď nožom alebo formičkou a dáme na plech s PNP ešte kysnúť. |
 |
takto |
 |
kysnú na plechu s PNP |
 |
Nakysnuté potrieme vodou, posypeme semienkami a soľou. Dáme piecť na 180°C, upečené máme v priebehu 12 minút. |