Lievance a ´la NIGELLA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Milujem jednoduché recepty, hlavne rýchle a ľahké. Tento mám odskúšaný, vrelo odporúčam. Fantastické rýchle raňajky alebo mňamky olovrant nielen pre deti, ale pre mlsné jazýčky. Nie som talent na koláče, ako moja sestra Tímea, ale zato viem sladkosťami tiež potešiť :o) nielen deti, ale aj chlapov v rodine. A verte - tí sú mlsní dosť :o)))

POSTUP PŘÍPRAVY

Lievancová zmes
600 g hladkej múky
3 lyžice kypriaceho prášku
2 lyžice sódy bikarbóny
1 lyžička soli
40 g vanilkového alebo kryštálového cukru

V uzavretej nádobe zmiešame všetky suroviny
-------------------------------------------------------------------
Príprava cesta na lievance
Na každých 150 g lievancovej zmesi pridáme a zmiešame:
1 vajce
250 ml polotučného alebo plnotučného mlieka
1 lyžicu roztopeného masla ( ja dávam dve :o)))

1. Rozohrejeme panvicu bez oleja
2. Na horúcu panvicu dáme 1 1/2-2 lyžice cesta ( ja dávam 1 polievkovú - sú milé malé a je ich viac ) a keď sa na povrchu objavia bublinky, prevrátime ho a upečieme z oboch strán do zlatista. na každú stranu je potrebná približne minúta. 15 lievancom s priemerom 8 cm.
------------------------------------------------------------

Sirup Monika:
cca 125 ml javorového sirupu + 200 g čučoriedok, jahôd, alebo iného lesného alebo nelesného ovocia :o))) ( keď nemáte čerstvé, máme odskúšané aj mrazené a je to tiež eňo ňuňo :o)
1. Do kastróla dáme sirup aj ovocie a necháme zovrieť
2. Necháme vrieť 2-3 minúty, pototm prelejeme do nádoby a položíme na stôl k lievancom

Toto sú mini dolky :o)
mini dolky s jahodovým sirupom ( zo záhradných jahôd )
Sirup Monika: záhradné jahody + javorový sirup
Omáčka - môj tip: nakoľko som nemala javorový sirup, zohriala som si jahodový lekvár s trochou vody. Do vriacej zmesi som pridala mrazené ovocie - černice zo záhradky a mňamky je na svete. Dolky nie sú mastné a rýchlo hotové :o)). Tímea