Šťavnatý koláč so slivkami - (na obrázku vľavo)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Prísady na prípravu 1 plechu: 20 g kvasníc /cca polovička kocky/, 1 PL práškového cukru, 0,2 l vlažného mlieka, 400 g polohrubej múky, trochu soli, 1 vajce, 75 g práškového cukru, 75 g roztopeného masla /najlepšie od Raja/, 1250 g sliviek, 50 g sekaných mandlí, 25 g kryštálového cukru, 1/2 ČL mletej škorice.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
1. Kvasnice s 1 PL cukru rozpustíme v mlieku a necháme pod pokrývkou 15 minút. (Do hrnčeka nalejte 0,2 ml vlažného až mierne teplého mlieka - šupnite ho na pár sekúnd do mikrovlnky, rozdrobte doňho droždie, pridajte 1 PL práškového cukru, štipku soli, jemne všetko premiešajte a hrnček prikryte uterkou). Pozn. Je veľmi dôležité, aby mlieko nebolo ani príliš studené, ani horúce, proste niečo medzi tým, inak kvások nenakysne.

2. Kvasnicové mlieko zmiešame spolu s polovicou múky, soľou, vajcom, 75 g cukru a roztopeným maslom - pozor, nesmie byť horúce! (Maslo roztopíme napr. tak, že kocku masla, najlepšie Rajo, dáme do hrnčeka a na pár sekúnd vložíme do mikrovlnky, vyberieme a miešame vidličkou pokým sa maslo úplne neroztopí. Keď sa vám bude zdať príliš horúce, šupnite ho nachvílu do chládku, teda do chladničky). Zvyšnú múku postupne pridávame, až kým sa cesto neodlepuje od kraja misky: ak sa ešte lepí, pridáme trochu múky. Cesto necháme 30 minút kysnúť.

3. Slivky umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a ešte dva razy narežeme, najprv na polky a potom na štvrťky.
Cesto silno premiesime a zľahka rozvaľkáme (Ak máte jednoručný valček, môžte vaľkať aj priamo na plechu). Plech potrieme maslom a cesto naň uložíme.

4. Slivky poukladáme na cesto pekne jednu vedľa druhej nahusto, tak aby nebolo vidieť cesto, reznou stranou nahor, posypeme mandľami. Rúru predhrejeme na 220 C. Koláč pečieme 30 minút v spodnej časti rúry. Zvyšný cukor (25 g) zmiešame so škoricou a koláč rovnomerne posypeme (Môžete použiť aj škoricový cukor, ktorý dostať kúpiť v obchode). Ku koláču podávame osladenú šlahačku. P.S. Na slivkovom koláči si pochutíte na jeseň, keď slivková sezóna vrcholí.