Žiarske rezy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
I.cesto:
10 žĺtkov, 25 dg práškového cukru, 2 polievkové lyžice vody, 20 dg hrubej múky, 5 dg kakaa,
1/2 balíka prášku do pečiva
II.cesto:
5 bielkov,6 polievkových lyžíc práškového cukru, 5 žĺtkov, 8 zarovnaných polievkových lyžíc hrubej múky, ¼ balíka prášku do pečiva
Plnka:
2 dl mlieka, 30 dg kryštálového cukru, 2 balíky vanilkového cukru, 30 dg mletých orechov 37,5 dg masla.
Lekvár, najlepšie ríbezľový
POSTUP PŘÍPRAVY
***
 |
I. cesto:
vyšľaháme si žĺtka s práškovým cukrom a s vodou |
 |
zľahka zamiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom |
 |
cesto rozdelíme na dve časti a upečieme dva tmavé pláty pri 220 st. C asi 7 minút. |
 |
II.cesto:
z bielkov vyšľaháme sneh, zašľaháme cukor a po jednom žĺtka. Zľahka zamiešame múku s práškom do pečiva a upečieme 1 žltý plát pri teplote 200 st. C |
 |
Plnka:
rozvaríme si mlieko s cukrom |
 |
do vriaceho mlieka zamiešame orechy. Po vychladnutí dobre vymiešame s maslom. |
 |
Tmavý plát potrieme orechovou plnkou. Priložíme žltý plát, ktorý je vopred natretý z obidvoch strán lekvárom, natrieme na to orechovú plnku a prikryjeme druhým tmavým plátom a mierne zaťažíme. Potom natrieme zvyšok orechovej plnky, posypeme mletými orechami a ozdobíme čokoládou. |