Černicovo-jablkový džem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
černice, jablká (najlepšie poslúžia popadané a nie úplne zrelé, lebo obsahujú najviac pektínu, kým sú také nezrelé) cukor, ml.škorica
POSTUP PŘÍPRAVY
&
 |
jabĺčka nám dosť padajú, tak ich postupne zbieram, čistím a odkladám do chladničky v TW miske a príležitostne z nich uvarím buď kompót alebo ich používam do džemov. Takéto nezrelé obsahujú veľmi veľa pektínu a džem nám zhustne skôr ako so zrelými jablkami. Takže tu sú jablká už zmiešané s černicami a cukrom. Černíc som mala asi liter a jabĺk také 1 kg, cukru som dala 700g, ale môžte dať kľudne viac aj celé kilo. |
 |
rozmixované ponorným mixérom |
 |
prepasírujeme, aby sme nemali v džeme zrniečka |
 |
ešte povaríme podľa potreby na požadovanú hustotu |
 |
plníme do pohárikov za horúca |
 |
ak si pomôžeme kelímkom alebo umelohmotným pohárikom..... |
 |
tak sa nám fľaštičky tak nezašpinia:o) |
 |
naplnené a dobre zavreté otočíme hore dnom na 15 minút a hotovo |