Sladké rožteky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 4 PL kryštálového cukru, 2 dcl oleja, 1 kocka kvasníc, 6 dcl mlieka, 3 žĺtky, štipka soli***Plnka: podľa chuti, napr.: mleté orechy s cukrom, hrozienka, lekvár, nutella, mletý mak s cukrom

POSTUP PŘÍPRAVY

Do trochy teplého mlieka dáme nakysnúť kvasnice. Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou, cukrom. V zvyšnom mlieku rozhabarkujeme žĺtky a olej. Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 – 25 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí a vypracujeme z nich bochníky. Každý bochník na tenko rozvaľkáme a nožom rozrežeme na 8 trojuholníkov.
Do trojuholníka pri kraj dáme plnku,rožteky zatočíme (dva rohy zahneme za plnku a stáčame k tretiemu rohu) a položíme na vymastený plech. Natrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme kysnúť na plechu ešte 15 minút.
Vo vyhriatej rúre pečieme približne 25 minút pri 180°C.
Hotové rožteky posypeme práškovým cukrom

Plnka orechová/maková:
pomleté orechy/pomletý mak - zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom podľa chuti a zmiešame s horúcou vodou na veľmi hustú kašu.