Mirabelková marmeláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mirabelky * kryštálový cukor * kyselina citrónová *

POSTUP PŘÍPRAVY

Na 1 kg mirabeliek 500 g kryštálového cukru a 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej.

1. Áno, áno, ujo Oto, ďakujeme za mirabelky!
2. Keďže nám sused ujo Otko priniesol neplánovane nádherné mirabelky, rozhodli sme sa s Mariannkou, že uvaríme mirabelkovú marmeládu. Neobišlo sa to bez asistencie drobčeka na kuchynskej linke. Hoci urobenie dvoch pohárikov marmelády nezaberie viac ako hodinku času, trvalo mi (nám) to celé doobedie. Bábätúšikovi sa to páčilo až prvú minútku.
3. Šup šup umyť mirabelky.
4. MIrabelky sa veľmi zle odkôstkovávajú, tak ich dajte celé osušené a umyté do kastróla, popučte rukou a varte asi 20 minút.
5. Dvadsať minút by malo stačiť na správnu hustotu marmelády. Marmeláda by mala byť zatiaľ tekutá.
6. Cez sito preceďte rozvarené ovocie a odvážte výslednú hmotu. Na každý 1 kg ovocnej šťavy by ste mali pridať 500 g kryštálového cukru.
7. Pridajte cukor a kyselinu citrónovú a šup s ovocnou šťavou späť do hrnca na varenie. Varte ďalších 20 minút.
8. Správnu hustotu marmelády odhadnete tak, že si kvapnete lyžičkou na malý tanierik a keď začne marmeláda chladnúť, mala by stuhnúť. Ak netuhne, varte ďalších 5 minút. Varenie by ste nemali predlžovať o viac ako 10 minút, pretože marmeláda stratí na kvalite.
9. Ak marmeláda tuhne, nalejte ju ešte horúcu cez lievik do pohárov,
10. tuhne!!! :-) sa tešííím :-)
10. a obráťte poháre dole tlamičkou, až pokiaľ vychladnú. Sterilizovať nie je potrebné.
11. Nezabudnite poháriky označiť a obliecť im čiapočky. Teda dá sa to vydržať aj bez čiapočiek, ale bábätúšik mi spinkal, a ja som mala dlhú chvíľku.