cuketové čatné

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg cukiet, 1 kg paradojok, 1 kg papriky , soľ, ale množstvo a pomer zeleniny si môžete zmeniť podľa chuti. Ak máte radi ostré, tak aj pár baraních rohov alebo feferoniek.

POSTUP PŘÍPRAVY

Cukety ošúpeme a vyberieme stred (mlade cukety môžeme použiť celé), nastrúhame ich na hrubé rezance, papriky a paradajky nakrájame na drobno. Dáme ich do hrnca, pridáme soľ a varíme neprikryté, kým všetko nezmäkne. Potom ich vložíme do pohárov a sterilizujeme 20 minút pri 80˚C.
Vlani som do toho dávala ešte aj nakrájanú brokolicu a ačokču, lebo sa mi jej urodilo neúrekom.
Čatné používam miesto kečupu na špagety. Pripravujem to tak, že na olej a cibuľku dám čatné, nechám prevrieť a rozmixujem ponorným mixerom alebo roztlačím "mačkadlom" na zemiaky, nechám zasa len prevrieť a potom pridám roztlačený cesnak, ale ten už nevarím.