Makové koláčiky so žltými slivkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky, 200 ml vlažného mlieka, 1 kostka droždia, 100 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 3 žĺtky, 80 g masla, štipka soli. Náplň: 250 g mletého maku, 100 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 lyžica masla. Drobenka: 20 g masla, 20 g kryštálového cukru, 20 g hrubej múky. Okrem toho 1 vajíčko na potretie a žlté slivky - špendlíky

POSTUP PŘÍPRAVY

Klasickým spôsobom pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme na teplom mieste približne 30 minút kystnúť.
Vykysnuté cesto rozkrájame približne na 30 kusov, z ktorých urobíme guličky. Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte necháme kysnúť približne 15 minút.
Mletý mak zvaríme s cukrom, mliekom, maslom a necháme vychladnúť. Slivky odkôstkujeme - ja som si pomohla odkôstkovačom na čerešne. Spodkom pohárika namočeného v múke urobíme v každom kúsku jamku, ktorú vyplníme makovou plnkou. Na makovú plnku položíme žltú slivku a posypeme drobenkou.
Okraje koláčou potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180 C.

Zdroj: Rytmus života