Sójový guláš

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 cibule, olej, sójové kocky- 1 balík, 2 magikocky zeleninové, sójová omáčka, zemiaky, hríbiky /jedno či čerstvé, či sušené/, paprika +rajčina - alebo zavárané lečo, cesnak, mletá sladká paprika, feferónka, gulášová zmes korenia, tymián, majoránka, nakoniec: hladká múka na zátrepku, petržlenová vňať.

POSTUP PŘÍPRAVY

Sójové kocky vopred namočíme v slanej vode a necháme napučať. Scedíme a vytlačíme vodu. Na oleji speníme cibuľu. Keď je sklovitá, pridáme sójové kocky a mierne ich pripečieme. Vtedy sójové mäso nebude "žuvačkové" a bude takmer na nerozoznanie od ozajstného mäsa. Odstavíme, pridáme mletú červenú papriku, premiešame, zalejeme vodou. Pridáme koreniny, zemiaky, cesnak, lečo, hríbiky. Varíme.
Po uvarení zahustíme zátrepkou. Ja dávam do horčicového pohára hladkú múku, zalejem maximálne do 3/4, a zatrepávam/šejkujem. Netreba už nič scediť, netvoria sa hrudky. Pridáva sa opatrne, len koľko treba. Hustejší je lepší. Feferónku pridáme tiež opatrne, prípadne mletú štípľavú papriku. Ozdobíme vňaťkou.
Tento guláš je lepší ako ozajstný. Málokto by povedal, že tam nie je mäso. Varí sa u nás často, lebo chutí všetkým. I mne, ako vegetariánke, i manželovi a dcére, ktorí sú maximálny mäsožrúti.
Keď sa ho naučíte robiť, bude príprava trvať max. 1 hodinu, taká rýchlovka.