Zemiakové pagáčiky z ladničky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme:2 čajové hrnčeky VARENYCH zemiakov nastruhaných na jemno,4čajové hrnčeky hladká múka (ja dávam 00 extra špecial) , 1hrnček oleja, 1,hrnček mlieka, 1 vajíčko celé, 1 polievková lyžica soli (ja dávam aj viac lebo mužovy sa zdajú málo slané),1kocka droždia 42g, na ozdobu:sézam , hrubá sol,rasca, oriešok ,čo kdo má rád.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ráno si uvarím zemiaky v šupke.Cesto si robím na večer.Do mysi si dám múku,nastrúhané zemiaky,z mlieka droždia štipky cukru urobým kvások,dám ho po vykysnutí k ostatnym surovynám a pridám ešte vajíčko,olej ,sol, spracujem cesto, cesto sa samo oddelí od mysi netreba ho dlho miesit je masnejšie.Dávam ho na noc do LADNIčKY na vykysnutie cez noc krásne vykysne a ráno ho ešte raz premiesim a ešte asi 10 minút nechám kysnút na doske .Dosku treba vysypat múkou a vyvalkatna hrubší plát,ja štamprlikom alebo 4cl poharikom vykrajujem kolieska ktoré dávam na vymastený plech potriem vajíčkom a zdobím sezamom alebo niečím iným.nechám vykysnút kým si nachystám aj ostatné plechy,s 1dávky sú asi 4 plechy.Pečiem to na 250stupňov do slabo hneda.Pagáčiky sa dajú uskladnit aj v mraziaku a ked sa vytiahnu su zasa ako čerstvo upečené.