Pomarancovo-karotkovy kolac
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g praskoveho cukru, 1 dcl slnecnicoveho oleja, 0,5 dcl vody, 3 vajcia, 70 g hrozienok, sekane orechy -mnozstvo podla chuti, struhana kora z cisteho pomaranca, 140 g mrkvy, 175 g muky (pol napol hladka s polohrubou), 2 cajove lyzicky prasku do peciva, 1 cajova lyzicka sody bikarbony, stipka soli.
Na polevu: 2 PL porancovej stavy a 150 gpr.cukru, Alebo, 2 varianta: cokolada na varenie a stuzeny pokrmovy tuk.
POSTUP PŘÍPRAVY
Praskovy cukor a 3 zltky si vymiesame dopenista, postupne pridavame olej, vodu, najemno nakrajanu koru z pomaranca, hrozienka, nasekane orechy, najemno nastruhanu mrkvu.
Muku si v suchom stave zmiesame s praskom do peciva a sodou bikarbonou a potom ju pridavame do cesta, za staleho miesania vymiesame dohladka.Nakoniec si vyslahame sneh, stipku soli davam do bielkov, ktore su studene z chladnicky. Vyslahaju sa pevnejsie. Sneh z bielkov jemne vmiesame do cesta a dame piect do vopred vyhriatej rury na 180 stupnov Celzia. Kolac sa pecie 40 - 45 minut. Treba ten cas dodrzat, ak sa zacne piect rychlejsie, teplotu v rure treba zmiernit. Nakoniec este teple cik-cak polejeme polevou, ktoru si pripravime z 2 polievkovych lyzic pomarancovej stavy a 150 praskoveho cukru. Ak niekto nema rad prilis sladke polevy, tak sa da poliat cokoladovou polevou, ja uprednostnujem tu variantu s cokoladovou polevou. Cokoladovu polevu si pripravime vo vodnom kupeli z coklady na varenie a stuzeneho pokrmoveho tuku. ja davam zhruba v pomere 2/3 cokolady a 1/3 stuz.pokrm.tuku, ale viacmenej od oka. Polevu nechame stuhnut.