
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250g hladkej múky, 125g masla, štipka soli, 140g cukru, 3 vajcia, 2 citróny, 750g jemného tvarohu (nie hrudkového!), 1 kyslá smotana, 1 vanilkový cukor, 50g škrobovej múčky (Maizena, Solamyl)
POSTUP PŘÍPRAVY
Pozri nižšie
![]() |
- Z vajec oddelíme žĺtky a bielka. Do misy si pripravíme múku, maslo, 40g cukru, 1 žĺtok a štipku soli. |
![]() |
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme na 1 hodinu do chladničky. (Ak sa cesto príliš drobí, môžete pridať 1-2-3 PL mlieka...ale radšej opatrne.) |
![]() |
- Medzitým si pripravíme citrónovo-tvarohovú náplň. Citróny umyjeme v horúcej vode, vydrhneme kefkou (bývajú chemicky ošetrené...), jemnú kôru z nich nastrúhame a šťavu vytlačíme (ak máte radi prudko citrónové, tak môže byť aj trochu dužiny)... |
![]() |
- ...pridáme tvaroh, smotanu... |
![]() |
- ...zvyšné žĺtky a cukor, vanilkový cukor... |
![]() |
- ...a vymiešame náplň. |
![]() |
- Nakoniec vmiešame škrobovú múčku... |
![]() |
- ...a dotuha vyšľahaný sneh z bielkov a štipky soli – ten vmiešame len zľahka, aby nám nespľasol. |
![]() |
- Odložené cesto rozvaľkáme a prenesieme do misy... tak, aby sme mali okraje zdvihnuté asi na výšku 2-3cm. |
![]() |
- Na cesto rozložíme tvarohovú náplň, pekne zarovnáme a dáme piecť (175˚C, 50-60min). |
![]() |
- Upečený koláčik necháme úplne vychladnúť... |
![]() |
- ...aby sa nám dal pekne krájať. |
![]() |
- Vrch môžeme ešte podľa chuti posypať cukrom... a papkať, mňam... :-)) |