Francúzsky slivkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 250 g polohr. múky, 130 g nakrájaného masla, 100 g hnedého cukru, 1 čl oleja, 1 väčšie vajce alebo 2 malé vajcia. Plnka: 3 pl nasucho opraženej strúhanky, 700 g sliviek, 4 pl hnedého cukru, 50 g masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, masla, cukru, oleja a vajca vypracujeme cesto a necháme ho 20 minút odpočívať ( cesto je mastnejšie a konzistenciou mäkšie). Okrúhlu formu na koláč (moja má priemer 28 cm) vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne naň rozložíme cesto (nevaľkáme, len dáme do stredu formy a rukou utľapkáme).
Posypeme strúhankou a pokladieme štvrtinky sliviek šupkou nadol. Na slivky položíme tenké plátky masla a posypeme hnedým cukrom. V rúre vyhriatej na 180 stupňov pečieme tortu cca 30 minút, kým sa slivky nepokryjú karamelom. Cesto chutí ako maslový keksík. Prajem dobrú chuť.