Výborný domáci džem od ex-svokry



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ovocie podĺa chuti - ja robievam marhuľový, ríbezľový, broskyňový, malinový....cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Ex-svokra ma naučila variť výborný domáci džem, za čo som jej veľmi vďačná :o) a varím ho tým "pôvodným" klasickým štýlom.

Ovocie umyjeme, nakrajame (prepasírujeme alebo zomelieme....podľa typu ovocia), dáme do hrnca a zasypeme cukrom. Na 1kg ovocia dávam cca 0,5kg cukru (máme radi kyselkavé džemíky). Premiešame a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň postupne odoberáme z hrca do menších kastrólikov zhruba 2-3 naberačky presladeného ovocia a na strednom ohni miešame cca 10 minút (kým sa odparí voda a džem zhustne) a postupne plníme do poriadne umytých zaváraninových pohárov. Plníme doplna, poháre pevne zavireme, otočíme viečkom nadol a zabalíme do deky, kde ich necháme odpočívať do vychladnutia. Musíme si da veľký pozor aby sme omylom nezamenili naberačky a nenabrali hotový džem tou, ktorou naberáme presladené ovocie. Je to síce pracnejší spôsob varenia džemu, ale zase na druhej strane je absolútne bez chemikálii :o)

Presladené ovocie (marhule) potom ako pustilo vodu a odstálo si v hrci cez noc.
V menšom kastróliku varíme na strednom ohni, miešame a voda sa pomaly odparuje
Voda sa už odparila, džemík e hustý a ideme plniť do pohárov.