Slivky v octe

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Dávka je na jeden 4l pohár: sliviek záleží od veľkosti koľko sa zmestí do 4 l pohára, 2,5 dl octu, 2 - 3 ks celej škorice, 10 ks klinčeky, 350-400 dkg cukru, 1,5 l vody

POSTUP PŘÍPRAVY

Je to veľmi starý recept ešte po mojej babke.
Slivky poutierame suchou utierkou, popicháme ostrým nožom 2-3x a vložíme do väčšieho pohára so širokým hrdlom - najlepší 4l.

Uvaríme sladko-kyslý (skôr kyslý ako sladký nálev). Ocot, vodu, cukor, škoricu a klinčeky chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Škoricu a klinčeky sitkom vyberieme a necháme uschnúť. Odložíme si ich, lebo ich budeme ešte potrebovať.
Vychladnutým sirupom zalejeme slivky a necháme 10 dní na tmavom a chladnom mieste odstáť.

Na 11 deň zlejeme sirup zo sliviek, pridáme odložené klinčeky a škoricu a povaríme pokiaľ sirup nezačne hustnúť. Keď je sirup hustejší, vložíme doňho slivky a chvíľu ich v sirupe povaríme.

Potom slivky vyberieme na sitko, dáme ich do pohára a zalejeme precedeným vlažným sirupom - bez klinčekov.
Uzavrieme a ďalej už nesterilizujeme. Vydržia aj niekoľko rokov.

Sú dobré k pečenému mäsku, alebo nimi plním kuracie prsia.