Šumiacke zemiakovo-mäsové guľky s kyslou dusenou kapustou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Múku polohrubú , múku hladkú , strúhanka , 2 vajcia , zemiaky cca 7 kusov (záleži od toho pre koľko ľudí varíme) , cesnak , majoránka, vegeta a to najdôležitejšie na kocky nakrájanú údenú rolku,alebo akékoľvek údené mäsko,alebo klobásu.A na koniec slaninka dobre prepečená spolu s troškou oleja.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky nastrúhame na strúhadle (väčšinu tak ako sa strúhajú na halušky a zo dva ich nastrúhame na jemnom strúhadle ako keď strúhate mrkvu) - vytlačíme vodu zo zemiakov .Pridáme múku hladkú aj polohrubú (inak ja to robim odhadom) , strúhanku , vajcia , cesnak , dochutíme soľou, poprípade vegetou , nasypeme majoránku a dobre premiešame.Cesto nesmie byť ani veľmi riedke no ani nie husté , aby neboli guľky tvrdé. No a na koniec dáme nakrájanú údenú šunku, klobásku alebo mäsko. Ak máme pripravenú túto masu tak si začneme tvarovať guľky - POZOR cesto sa dosť lepí takže to pôjde ťažšie a možno to bude mať aj rôzny tvar. Guľky trošku obalíme v hladkej múke. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu s troškou soli a skúsime dať jednu guľku , či sa nám náhodou nerozpadne vo vode , ak áno v tom prípade je treba pridať múku. Guľky treba variť pomaly a sú hotové keď vyjdú navrch hrnca.
Ak máme guľky uvarené tak ich poleje slaninkou, korú sme si pripravili zvlášť na panvičke s troškou oleja. Slaninka musí byť dobre prepečená - taká chrumkavá a keď ju lievate na guľky musí to syčať to viete, že je to výborne prepečené.
No a ako príloha je super kyslá dusená kapusta.


*********************************Prajem Vám dobrú chuť**********************************************

tak tu sú zemiačky - pozor nie varené, múka hladká polohrubá,strúhanka, vajcia, vegeta, majoránka a samozrejme cesnak.
...... údené mäsko .........
...... zemiačky nastrúhame ................
.......pridáme ostatné ingrediencie a zamešame.........
......... no a na kocečky pridáme nakrájané údené mäsko ...............
...premiešame..............
........ a tu sú už uvarené slávne Šumiacke guľky na ktoré som pridala prepečenú slaninku................
..............PRAJEM VÁM DOBRÚ CHUŤ.........................