Ríbezľový koláč so snehom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 4 žĺtky * 10 dkg práškového cukru * 15 dkg masla * 27 dkg múky – ½ hrubej múky a ½ polohrubej múky * 1 prášok do pečiva * 1,5 dcl mlieka * SNEH: 4 bielky + 20 dkg kryštálového cukru RÍBEZĽOVÁ OMAJDA: ríbezle + vanilkový cukor + práškový cukor podľa chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
Kuk nižšie:
 |
1. Moja šikovná asistentka Laurinka mi pomohla očistiť všetky ríbezle do koláčika. Mala to za jednotku s hviezdičkou, je to veľká šikuľka. |
 |
2. Ríbezle opláchnite, a nechajte na site poriadne stiecť. |
 |
3. Žĺtka oddeľte od bielkov, |
 |
4. a do žĺtkov pridajte práškový cukor, |
 |
5. maslo, |
 |
6. a poriadne vyšľahajte do peny. |
 |
7. Potom pridajte polohrubú múku, |
 |
8. hrubú múku, |
 |
9. a mlieko. Opäť dobre vyšľahajte. |
 |
10. Primiešajte pol prášku do pečiva. Plech alebo inú formu vymažte maslom, posypte hrubou múkou, |
 |
10. cesto rozotrite na plech, |
 |
11. a poukladajte ríbezle. Takto pripravený koláč dajte piecť na 180 stupňov, takých 30 minút. |
 |
12. Pokiaľ sa koláč pečie, do bielkov pridajte cukor a vyšľahajte elektrickým šľahačom do hustej peny. |
 |
13. Skoroupečený koláč vytiahnite z rúry, |
 |
14. nalejte naň sneh z bielkov, rozotrite a dajte na pár minút dopiecť. Dávajte pozor, mne sa sneh trocha pripiekol, spálenie snehu je niekedy rýchlejšie ako smrť :-))) |
 |
15. A takto to vyzeralo, keď som dlhšie telefonovala. Babička Terezička, si na VINE!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
 |
16. Čo už, keď už, musíme to nejako napraviť. AK Vám ostali ríbezle, pridajte do nich vanilkový cukor, práškový cukor, jemne roztlačte vidličkou a hovorí sa tomu ríbezľová omáčka :-)))) |
 |
17. Na tanieri sa pripálený sniežik úplne pod ríbezľovou omáčkou stratil a nikto si nič nevšimol :-))) Ani ocko. Každopádne túto ríbezľovú omáčku odporúčam v každom prípade, koláč bol omnoho šťavňatejší, kyslejší a tým pádom aj sviežejší. Dobrú chuť! |