Ríbezľový koláč so smotanou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g polohrubej múky, 1/4 sáčku prášku do pečiva, štipka soli, 75 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 125 g masla. Nápň: 750 g ríbezlí, 3 vajcia, 250 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 vanilkový puding, 100 g kryštálového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 60 g masla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy dáme múku s práškom do pečiva a štipkou soli, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, maslo. Dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočinúť do chladu minimálne 30 minút odpočinúť.
Medzitým si pripravíme ríbezle. Koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie. Z cesta vyvaľkáme guľatý plát, ktorý prenesieme do koláčovej formy - okraje vyvýšime. Mne sa to príliš nedarilo, cesto sa drobilo, tak som ho jednoducho rukou roztlačila - išlo to celkom ľahko. Vajcia rozšľaháme s 3 lyžicami mlieka a vanilkovým pudingovým práškom. Zvyšné mlieko, cukor, smotanu, maslo necháme v hrnci prejsť varom. Pridáme pudingovú zmes, dôkladne vymiešame a odstavíme z plameňa. Ríbezle rovnomerne rozložíme na cesto a zalejeme ich horúcou pudingovou zmesou.
Pečieme pri 170 C zhruba 50 minút.
Po upečení pocukrujeme, dôkladne necháme vychladnúť a krájame na rezy.

Zdroj: časopis Vaříme z roku 2008

Koláč pred krájaním