Ovocný zákusok (LETNÉ OSVIEŽENIE)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 5 vajec, 25 dkg praskoveho cukru, 25 dkg polohrubej múky, prasok do peciva, 7 PL vody, 0,5 dcl oleja plnka: marhulovy dzem, 500 g sterilizovanych broskyn, 250 g smotany na slahanie, 500 g kyslej smotany, 2 ks vanilinoveho cukru, 10 g zelatiny poleva: 80g Zlateho klasu, 120 g krystaloveho cukru, 1l vody, 85g praskoveho dzusu

POSTUP PŘÍPRAVY

Cele vajcia vyslahame s praskovym cukrom. Pridame muku premiesanu s PDP, vodu, olej a premiesame. Pripravene cesto vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech (prip. pouzijeme papier na pecenie) a vo vyhriatej rure upecieme. Po upeceni a vychladnuti potrieme cesto marhulovym dzemom a ulozime nan scedene a pokrajane broskyne. Rozotrieme na ne plnku, ktoru nechame 40 min. stuhnut (ja som ju nechala celu noc). Po stuhnuti polejeme zakusok polovychladnutou polevou a odlozime na chladne miesto (cca 3 hodinky).
Plnka: Smotanu na slahanie vyslahame. Kysle smotany vymiesame s vanilinovymi cukrami. Zelatinu pripravime podla navodu (POZOR: len polovicna davka z 20g zelatiny). Vsetko dokopy zmiesame.
Poleva: Do vody dame krystalovy cukor, praskovy dzus a Zlaty klas (2 ks). Premiesame a za staleho miesania uvarime. Nechame vychladnut, ale nie uplne, a vylejeme na zakusok.

ingrediencie potrebne na plnku (+ dzem) - vsetky ostatne som zabudla odfotit:-(
pripravime zelatinu podla navodu
Cele vajcia vyslahame s praskovym cukrom. Pridame muku premiesanu s PDP, vodu, olej a premiesame. Pripravene cesto vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech (prip. pouzijeme papier na pecenie) a vo vyhriatej rure upecieme.
vychladnute cesto potrieme marhulovym dzemom
na cesto ulozime scedene a pokrajane broskyne
vyslahame slahackovu smotanu a pridame ku kyslej smotane, ktoru sme vymiesali s vanilinovym cukrom; pridame pripravenu zelatinu - nie teplu, no tak aby nebola stuhnuta
plnku rozotrieme na cesto a odlozime do chladnicky stuhnut - 40 min. vraj staci (ja to zvyknem nechat v chladnicke celu noc)
(Rano) si pripravime polevu. Do vody dame krystalovy cukor, praskovy dzus (ak mate 30g Tang, treba pouzit 3 ks) a Zlaty klas (2 ks). Premiesame a za staleho miesania uvarime. Nechame vychladnut, ale nie uplne.
polovychladnutu polevu vylejeme na zakusok a odlozime na cca 3 hodinky do chladnicky
finale :-))) skutocne letne osviezenie...