Cuketová nátierka alebo falošný tatársky biftek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cca 250 g už očistenej cukety, 1 cibuľa, 2 väčšie strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, mletá rasca, plnotučná horčica, mletý muškátový oriešok, cukor, sušená bazalka

POSTUP PŘÍPRAVY

Ak neviete, čo s cuketou, možno vám príde vhod tento recept. Robievam z cukety aj horčicu, ktorá nám veľmi chutí, tak ma napadlo urobiť aj takúto nátierku. Z uvedenej dávky surovín jej vychádza cca 2,5 dl.

Cuketu ošúpeme, predelíme, zbavíme vnútrajška s jadierkami – vnútrajšok s mladými jadierkami nemusíte vyhadzovať, ale uduste to na cibuli, primiešajte vajíčka a urobte si praženicu,
pokrájame na menšie kúsky, očistíme cibuľu a cesnak
cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak na tenké plátky.
Na panvicu nalejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme pripravenú zeleninu,
osolíme podľa chuti - ja som dala zarovnanú a ešte oklepanú lyžičku soli,
rovnú lyžičku mletej rasce, zakryjeme a udusíme do mäkka na miernom ohni, počas dusenia podliať troškou vody, vodu necháme odpariť,
pridáme lyžicu plnotučnej horčice, tu je už zamiešaná
rovnú lyžičku cukru,
na koniec lyžičky mletý muškátový oriešok /ak chcete, môžete si pridať trošku kari korenia, chilli, alebo feferónku/, podľa chuti, už len chvíľku prehrejeme, podľa potreby dochutíme soľou alebo vegetou
rozmixujeme tyčovým mixérom /alebo rovno v mixéri/, pridáme za 1/2-1 lyžičku sušenej bazalky (ja som ju sypala rovno zo sáčka) ako znesiete a premiešame
a môžeme podávať teplé, i studené s hriankami, naše sú z toastovača, pošúchané ešte cesnakom, s čerstvou zeleninou a fantasticky to chutí s pórom. A keďže nám to veľmi chutilo, chystám sa toho urobiť viac a zasterilizovať. *Dobrú chuť*