Cuketová nátierka alebo falošný tatársky biftek

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cca 250 g už očistenej cukety, 1 cibuľa, 2 väčšie strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, mletá rasca, plnotučná horčica, mletý muškátový oriešok, cukor, sušená bazalka
POSTUP PŘÍPRAVY
Ak neviete, čo s cuketou, možno vám príde vhod tento recept. Robievam z cukety aj horčicu, ktorá nám veľmi chutí, tak ma napadlo urobiť aj takúto nátierku. Z uvedenej dávky surovín jej vychádza cca 2,5 dl.
 |
Cuketu ošúpeme, predelíme, zbavíme vnútrajška s jadierkami – vnútrajšok s mladými jadierkami nemusíte vyhadzovať, ale uduste to na cibuli, primiešajte vajíčka a urobte si praženicu, |
 |
pokrájame na menšie kúsky, očistíme cibuľu a cesnak |
 |
cibuľu pokrájame nadrobno a cesnak na tenké plátky. |
 |
Na panvicu nalejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme pripravenú zeleninu, |
 |
osolíme podľa chuti - ja som dala zarovnanú a ešte oklepanú lyžičku soli, |
 |
rovnú lyžičku mletej rasce, zakryjeme a udusíme do mäkka na miernom ohni, počas dusenia podliať troškou vody, vodu necháme odpariť, |
 |
pridáme lyžicu plnotučnej horčice, tu je už zamiešaná |
 |
rovnú lyžičku cukru, |
 |
na koniec lyžičky mletý muškátový oriešok /ak chcete, môžete si pridať trošku kari korenia, chilli, alebo feferónku/, podľa chuti, už len chvíľku prehrejeme, podľa potreby dochutíme soľou alebo vegetou |
 |
rozmixujeme tyčovým mixérom /alebo rovno v mixéri/, pridáme za 1/2-1 lyžičku sušenej bazalky (ja som ju sypala rovno zo sáčka) ako znesiete a premiešame |
 |
a môžeme podávať teplé, i studené s hriankami, naše sú z toastovača, pošúchané ešte cesnakom, s čerstvou zeleninou a fantasticky to chutí s pórom. A keďže nám to veľmi chutilo, chystám sa toho urobiť viac a zasterilizovať. *Dobrú chuť* |