Škvarkové placky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350 ml mlieka, 1 vajce, 1 PL oleja, 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1,5 kávovej lyžičky soli, 1/4 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia, 1 kávová lyžička cukru, 42 g droždia alebo 2 lyžičky sušeného droždia, škvarky podľa chuti - ja som dala cca 20 Dkg. 1 vajce na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy dáme obe múky, pridáme lyžičku cukru, nalejeme vlažné mlieko a pridáme droždie. Počkáme kým kvások vykysne. Potom pridáme soľ, vajce, mleté čierne korenie, olej, mleté škvarky - môžu byť aj nahrubo nasekané a zvyšok mlieka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme riadne vykysnúť - cca 1 hodinu.

Po vykysnutí vyvaľkáme na cca 1,5 cm hrubú placku a vykrajujeme kolieska väčším pohárom. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte 15 minút pokysnúť, ostrým nožom narežeme mriežky, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 C.