Chrumkavý chlebový šalát s prosciuttom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

chlieb ciabatta (alebo iné podobné pečivo či chlebík) * cesnak * malú viazaničku rukoly * šalátik podľa vlastného výberu (ja som kúpila prvý, ktorý mi priešiel pod ruku:) * pár plátkov prosciutta alebo inej podobnej šunky * zopár cherry paradajok * citrónovú šťavu * vajíčka podľa počtu osôb * extra panenský olivový olej * čerstvo zomleté čierne korenie * morská soľ * syr parmezán (nemusí byť)

POSTUP PŘÍPRAVY

Veľká vďaka Jamiemu Oliverovi, lebo bez jeho inšpirácie by som tento šalátik nikdy nevyskúšala a bola by som ochudobnená o fantastický kulinársky zážitok! Odporúčam naozaj všetkým, pretože pri jeho konzumácii sa nebudete cítiť ako "zajac", ktorý sa pasie na tráve, ako to zväčša býva pri šalátoch, ktoré sa pripravujú zo zelených lístkov. Niežeby to nám žienkam, ktoré sa snažíme udržať si štíhle línie nejako prekážalo. To sa však nedá povedať o našich silnejších polovičkách, ktorých už len veta "dáme si na večeru šalát" privádza do zúfalstva :))) Dokonca si dovoľujem tvrdiť, že si pravdepodobne budú pýtať dupľu...a to vďaka chrumkavým kúskom cesnakového chlebíka, opečeného prosciutta a nepochybne aj vajíčku na mäkko, ktoré spolu so všetkým tým "zeleným" vytvárajú veľmi chutnú kombináciu!

Ako prvé ciabattu zbavíme kôrky a nakrájame na kúsky, ktoré dáme na plech na pečenie.
Ciabattu posypeme na malé kúsky nakrájaným cesnakom, mletým čiernym korením, morskou soľou a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 C a pečieme cca. 10min. do chrumkava (môžme aj raz-dvakrát premiešať, aby sa kúsky rovnomerne opiekli).
Po uvedených zhruba 10min. plech s chlebíkom vytiahneme a poukladáme naň plátky prosciutta. A opäť vložíme do rúry a pečieme asi 5min., kým nie je chrumkavá...
Na taniere naukladáme umytú a na drobné kúsky natrhanú rukolu a šalátik a pridáme aj na polovičky prekrojené paradajky...
A navrch naukladáme opečené kúsky chleba a plátky prosciutta (kto chce, môže ingrediencie na tanieri aj premiešať).
Pripravíme si dressing zmiešaním citrónovej šťavy, soli, olivového oleja a mletého čierneho korenia a rovnomerne ním polejeme šalát na tanieri.
Napokon si už len uvaríme vajíčka na mäkko, pričom na každú porciu šalátu do stredu položíme jedno napolovicu roztrhnuté vajíčko. I keď ja som tak neurobila, ale na záver sa šalát môže ešte posypať hoblinkami parmezánu (použijeme škrabku na zeleninu). Šalátik výborne zasýti aj ako hlavné jedlo!