*♥*Paradajková kapusta*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

polovica stredne veľkej bielej kapusty (najlepšie mladučkej, aká je teraz v predaji), 1 cibuľa, 500 ml paradajkového pyré alebo veľký pretlak, soľ, mčk, troška drvenej rasce, práškový cukor, vegeta, olej, hladká múka

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Kapustu pokrájame alebo postrúhame
a do hrnca dáme restovať cibuľu na asi 2 PL oleja. Keď trocha zosklovatie, pridáme časť kapusty, osolíme a miešame.
Keď sa trocha zdusí, čím sa urobí miesto pre ďalšiu kapustu, tak samozrejme pridáme. Stále miešame a keď máme všetku kapustu v hrnci, pridáme mčk a rascu. Podlejeme vodou do výšky kapusty a prikryjeme. Necháme dusiť. Trvá to krátko, nechajme si kapustičku aj trocha chrumkavú.
Pridáme k nej paradajkové pyré
pripravíme buď zátrepku z hladkej múky a vody alebo urobíme zápražku (asi 3 PL oleja, 2 kopcov. čL múky - opražiť do hnedasta a zaliať vodou), vlejeme do zmäknutej kapusty a miešame, počkáme ako nám zhustne a budˇpridáme alebo nepridáme vodu (podľa toho, či máme radi veľmi alebo stredne hustú) . Necháme povrieť asi 2, 3 minútky a zatiaľ ovegetíme podľa chutí a pridáme 1 PL kryšt. cukru (a niekto ani nesladí) .
Po vychladnutí ešte dochutíme dľa vlastného jazýčka. Ako príloha môžu byť varené zemiačky, alebo zajedáme čerstvým chlebíkom.