Mäsové krokety s kari omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 750 g mletého bravčového mäsa, 2 rožky, 4 dl mlieka, 2 navŕšené lyžice ovsených vločiek, 4-5 navŕšených lyžíc strúhanky, 1 menšia cibuľa, korenie na pečené kura, 1 lyžička mletej rasce, soľ, 1 vajíčko***hladká múka na obaľovanie, olej na vyprážanie

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Staršie rožky nakrájame a zalejeme mliekom.
Mleté mäso (ja som mala teraz bravčové) osolíme,
pridáme dve lyžičky korenia na pečené kura,
nadrobno nakrájanú cibuľu, premiešame,
lyžičku mletej rasce, premiešame
pridáme rožky aj s mliekom, dve navŕšené lyžice ovsených vločiek, premiešame,
pridáme vajíčko, premiešame a odložíme aspoň na 1 hod. do chladničky.
Potom pridáme strúhanku, asi 4-5 navŕšených lyžíc, podľa potreby (masa by mala byť lepkavejšia, ale ak sa priveľmi lepí na ruky, radšej si dosypte strúhanku) a opäť premiešame.
Vytvarujeme kroketky, ktoré jemne obalíme v hladkej múke,
vypražíme /nie prudko/ v oleji do zlatohneda
a preložíme do misky. Ja zvyknem všetko vyprážané ukladať na papierové obrúsky. Z uvedeného množstva mi vyšlo asi 30 kúskov.
Výborne sa k tomu hodí kari omáčka, varené, alebo pečené zemiaky, či zemiaková kaša.
Kari omáčka je zo surovín, čo ma v rýchlosti napadli: ¼ obyčajného masla, 1 malá cibuľka, 2 lyžičky plnotučnej horčice, 3 lyžičky kari korenia, soľ, 6 dl mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 1 navŕšená lyžica hladkej múky, 10 dkg tvrdého syra na strúhanie, 1 lyžica citrónovej šťavy
Do mlieka vlejeme smotanu, pridáme múku a poriadne to rozhabarkujeme,
maslo dáme do kastrólika naraz s nakrájanou cibuľkou (na kolieska), opražíme, stíšime plameň,
pridáme kari korenie /kto znesie viac pikantnejšie, môže si pridať aj o lyžičku-dve viac/,
soľ /stačí len pol lyžičky, pretože budeme pridávať aj syr a radšej si dosolíte podľa potreby/, horčicu, premiešame
vlejeme múku s mliekom a smotanou, za stáleho miešania privedieme do varu,
pridáme nahrubo nastrúhaný syr a povaríme min. dve minútky,
pred koncom pridáme lyžicu citrónovej šťavy a necháme len chvíľku prevrieť.