Pstruh s mandľovými lupienkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 pstruhy *
hladká múka na obalenie *
60 g masla *
4 PL mandľových lupienkov *
2 PL citrónovej šťavy *
1 PL petržlenovej vňaťe *
soľ *
mleté čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Týmto pstruhom určite zabodujete. :-)

1. Pstruhov poriadne umyjeme zvonka aj zvnútra pokiaľ sa dá, osušíme ich papierovými utierkami a odrežeme im plutvy. Hlavu a chvost necháme, aby sa nám potom na tanieri dobre oddelila celá kosť.
2. Rybičky z oboch strán, aj zvnútra dobre osolíme a ...
3. ... obalíme ich v hladkej múke.
4. Na panvici zohrejeme polovicu masla, t.j. 30 g, vôbec ho nemusíte vážiť, je to cca štvrtina z osminky masla. :-)

Ešte jedna veľmi dôležitá poznámka. Pripravte si takú panvicu, aby sa Vám tam pstruhy zmestili, resp. kúpte takých pstruhov, aby sa Vám zmestili do najväčšej panvice, ktorú doma máte.

Spomenula som si na Mr. Beana, ktorý kupoval rybu tak, že ju primeral do panvice, ktorú mal so sebou v obchode. :-)
5. Pstruhov na masle opekáme 4-5 minút z každej strany, nie veľmi prudko, aby sa nepripálili. Čas závisí od veľkosti pstruhov.
6. Až sa opečú aj z druhej strany, vyberieme ich na predhriaty tanier a prikryjeme ich, aby nevychladli.
7. Druhú polovicu masla, čo nám zostala (30 g) dáme na panvicu rozohriať a pridáme naň mandľové lupienky a popražíme ich do zlatohneda.
8. Pridáme citrónovú šťavu, ...
9. ... nadrobno posekanú petržlenovú vňať, ...
10. ... soľ, ...
11. ... čierne mleté korenie, všetko premešame a necháme chvíľočku prehriať.
12. Pstruhov preložíme na taniere a prelejeme ich "omáčkou" s mandľovými lupienkami. Ako prílohu odporúčam zemiaky na akýkoľvek spôsob, aký máte radi a zeleninu, resp. šalát. Dobrú chuť!