Výborný makový nákyp s jablkami ***
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
100 g masla * 150 g práškového cukru * citrónová kôra * 3 vajcia * 4-5 starších rohlíkov * mlieko * pomletý mak – aspoň 150-200 g * 3 jablká * na ozdobu: práškový cukor, šľahačkový špric :-) * VERCAJCH: forma s odnímateľným okrajom alebo forma na biskupský chlebíček
POSTUP PŘÍPRAVY
Dievčence, toto jedlo Vám zmizne z povrchu zemského tak rýchlo, že sa nestihnete ani nadýchnuť. Ak Vám má kto pomlieť mak, tak závidím :-). Chutí výborne posypaný práškovým cukrom, s pár špricmi šľahačky. čo ale nemusí byť :-)))
|
1. Do väčšej misy dajte zmäknuté maslo, |
|
2. prisypte práškový cukor, |
|
3. citrónovú kôru (podľa chuti) |
|
4. žĺtky, |
|
5. a dobre šľahačom vymiešajte do peny. |
|
6. Zatiaľ si nakrájajte staršie rohlíky, zalejte ich mliekom a nechajte nabobtnať. |
|
7. "Napité" rohlíky dajte do žĺtkovej zmesi, premiešajte varechou, pridajte |
|
8. mletý mak, |
|
9. a opäť dobre premiešajte. |
|
10. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, |
|
11. pridajte ho do misy, pomaly a jemne vmiešajte do makovej zmesi, |
|
12. a na záver pridajte jablká nakrájané na plátky. Jemne premiešajte, aby ste jablká nepolámali a šupsa hejsa s nákypom do pekáča. |
|
13. Použite tortovú formu s odnímateľným okrajom alebo formu na biskupský chlebíček - nákyp by sa mal po vychladnutí vyklopiť a krájať. |
|
14. Nákyp som piekla asi 3/4 hodinku, potom som ho nechala vychladnúť, |
|
15. vyklopte ho na misu alebo snímte odnímateľný okraj, pocukrujte a krájajte. |
|
16. Ak by sa Vám nedal vyklopiť alebo nakrájať, kľudne ho papajte lyžičkou priamo z pekáčika, čím viac hláv nad pekáčikom, tým lepšie chutí :-))) Doma odskúšané. |