Orechové keksy mňaaaaaaaaaaaaaaaam :-)))))))))))))))))



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 bielkov, 150 g práškového cukru, 150 g hl. múky špeciál, 120 g rôznych druhov orechov - doporučujem pomiešať 2 druhy (ja mám osvedčené 60 g lieskovcov + 60 g mandlí alebo vlašských orechov - tie sú v tom úplne najlepšie), INÉ: formu srnčí chrbát, tuk na vymastenie, alobal, plech na pečenie, papier na pečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

U nás sa po týchto keksíkoch - suchárikoch zapráši tak, že počas Vianoc ich musím opakovane piecť aj 5 krát!!! Veď vyskúšajte. Naše návštevy iný koláč nechcú!

Pozri obrázkový postup...

Pripravíme si sneh z 5 bielkov, múku a cukor doporučujem preosiať. Ja som tentokrát použila lieskovce a vlašské orechy.
Do snehu vmiešame najprv cukor....................
.....potom múku a nakoniec orechy.
Výsledná hmota bude vyzerať asi takto.
Vylejeme do vymastenej formy a šupneme do dobre vyhriatej trúby na 180 stupňov na minimálne 3/4 hodiny. NOVÁ VARIÁCIA: PO VYMASTENÍ SI FORMU VYSYPTE SEZAMOM A POTOM NALEJTE CESTO - robila som to takto na Veľkú noc prvý krát a mňam mňam, nemalo chybu!!!
Pečieme asi do takejto farby. Vrch sa nám trochu zodvihne.
Po upečení ešte HORÚCE AJ S FORMOU zabalíme do alobalu a necháme stáť do druhého dňa. Orechy musia natiahnuť vlhkosť, aby sa dali potom pekne natenučko pokrájať.
Keď ho na druhý deň vyklopíme, malo by to vyzerať takto
Nakrájame na tenučké plátky. Dobrý ostrý nôž je výhodou :-)))
A na záver ich porozkladáme na plech a necháme sušiť na 150 stupňoch, ja dávam dva plechy naraz, na teplovzdušnom režime kým keksíky nestvrdnú a nezružovejú.
Nuž a tu je výsledok. Chrum - chrum. Dúfam, že do zajtrajšej oslavy vydrží aspoň polovica :-)))) Dobrú chuť!!