Moravské koláče

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50 dkg múky, 42 g droždia ( 1 kocka ), štipka soli, 3,5 - 4 dl teplého mlieka, 1 + 2 žĺtky, 250 g Palmarinu, 250 g hrudkového tvarohu ( ale pokojne môže byť aj 500 g ), džem ( ja som spotrebovala 260 g fľašku jahodového ), olej na plechy alebo papier na pečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, droždia, soli, 1 žĺtka a mlieka vypracujeme ľahké cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme. Naň na hrubšom strúhadle rovnomerne nastrúhame Palmarin z chladničky ( treba strúhať rýchlo, lebo v rukách mäkne :)) ), cesto zložíme na štvorec, rozvaľkáme, opäť zložíme na štvorec a opäť rozvaľkáme. Necháme 15 minút kysnúť na doske, medzitým si pripravíme dva plechy, ktoré si buď naolejujeme alebo vystelieme papierom na pečenie a rozpálime rúru na cca 170 °C.
Cesto pokrájame na štvorce asi 10x10 cm, do stredu každého dáme kôpku tvarohu, okraje spolu zlepíme a vytvarujeme guľky, ktoré ukladáme zlepenou stranou na plech. Kladieme ich po tri vedľa seba, na jeden plech vyjde zhruba po 3 x 4 kusy. Spodok guliek najskôr " namočíme " v múke, aby sa nepripiekli na plech.
Do stredu každej guľky dnom menšieho pohára vtlačíme jamku, do ktorej dáme kôpku lekváru ( ak jamka nie je presne v strede, ale bližšie k niektorému okraju, lekvár vytečie, ale po upečení sa dá lyžičkou "vrátiť" na miesto ), okraje koláča potrieme rozšľahaným žĺtkom ( na jeden plech potrebujeme 1 žĺtok ).
Pečieme na 170 °C asi 40 minút, kým okraje nezružovejú.