JAHODOVA TORTA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: • 200 g hladkej múky • pol ČL kypriaceho prášku • 100 g masla • 50 g práškového cukru • 2 ČL vanilínového cukru • 1 vajce • 1 PL kyslej smotany Na krém: • 250 g jemného nízkotučného tvarohu • 375 ml smotany na šľahanie • 80 g práškového cukru • 2 ČL vanilínového cukru • 5 zarovnaných ČL želatíny • 2 PL rumu Na plnku: • 500 g jahôd • 100 g jahodového džemu • 1 PL rumu • 2 balíčky červeného tortového želé • 50 g mandľových lupienkov • šľahačku na ozdobenie

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Preosiatu múku s kypriacim práškom zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Prid¬á-me pokrájané studené maslo, vajce, kyslú smotanu a na doske vypracujeme hladké cesto, kto¬ré vložíme do mikroténového vrecúška a na ho¬di¬nu odložíme odpočinúť do chladu. Veľký ob-dĺžnikový plech vyložíme papierom na pečenie.
2. Rúru vyhrejeme na 175/155 °C. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti, každú časť rozvaľ¬káme a podľa veľkosti tortovej formy vykrojíme dva kruhy. Prenesieme ich na pripravený plech, popicháme vidličkou a postupne upečieme (v teplovzdušnej rúre ich môžeme upiecť naraz na dvoch plechoch). Vo vyhriatej rúre pečieme asi 10 minút. Upečené pláty necháme vy¬chladnúť.
3. Pripravíme krém: Želatínu zalejeme 5 lyžicami vody a necháme napučať. Potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme rum a premiešame. Tvaroh vymiešame s vanilínovým cukrom a polovicou práškového cukru. Smotanu vyšľaháme dotuha so zvyšným cukrom, opatrne pridáme k vymiešanému tvarohu a premiešame. Nakoniec vmiešame rozpustenú želatínu.
4. V kastróliku mierne zahrejeme džem, odstavíme a vmiešame doň lyžicu rumu. Vychladnuté pláty spojíme teplým jahodovým džemom a vložíme do tortovej formy. Boky formy vyložíme papierom na pečenie. Pláty zalejeme tvarohovým krémom a dáme na hodinu do chladničky stuhnúť. Na stuhnutý krém poukladáme polovice jahôd – zopár si odložíme na ozdobenie. Podľa návodu na obale pripravíme tortové želé a zalejeme ním jahody. Tortu odložíme na 1 až 2 hodiny do chladničky.
5. Stuhnutú tortu vyberieme z formy a boky obalíme mandľovými lupienkami. Pred podávaním tortu ozdobíme šľahačkou a zvyšnými jahodami.