LINECKE KOLACIKY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
• 300 g hladkej múky
• 100 g práškového cukru
• 2 ČL vanilínového cukru
• 200 g rastlinného tuku
• 2 žĺtky
• 200 g marhuľového džemu
• práškový cukor na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Múku zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, pridáme na malé kúsky pokrájaný studený tuk, žĺtky a rýchlo spracujeme na hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na dve hodiny odpočinúť.
2. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrojíme polovicu plných koliesok s priemerom asi 4 cm a polovicu koliesok s vykrojeným stredom uložíme na suchý plech a pečieme 12 minút pri teplote 180 °C.
3. Vychladnuté kolieska spojíme s džemom a posypeme práškovým cukrom. Na vykrojenie stredu môžeme použiť malé vykrajovačky. Ak vykrojíme stred hviezdičkou, kolieska spojíme marhuľovým džemom, ak srdiečkom, tak ríbezľovým džemom.