*♥*Šampiňónová omáčka*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

veľká cibuľa, 30 - 40 dg šampiňónov, olej, soľ, rasca, mčk, vegeta, 200 ml smotany na varenie, 3 navŕšené čL hladkej múky, citrónová šťava (cca 1/2 citróna) podľa chuti, podľa potreby mlieko na zriedenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji speníme cibuľu. Popražíme ju do sklovita a pridáme pokrájané šampiňóny. Restujeme, osolíme, prihodíme mčk i rascu. Trocha podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou, kým huby zmäknú (cca 10 min).
Zatiaľ si pripravíme zátrepku z trochy studenej vody a hladkej múky, rozšľaháme tak, aby neobsahovala hrudky. K šampiňónom prilejeme smotanu, necháme povariť a prilejeme zátrepku. Stále miešame, aby sa nám to nepripaľovalo. Podľa toho, akú hustú chceme mať omáčku, pridáme (alebo nie) ďalšiu smotanu alebo mlieko. Povaríme asi 2 min, pričom ešte môžeme ochutiť trochou vegety. Keď omáčku odstavíme, dochutíme ju do finálnej podoby citrónovou šťavou (neprešvihnúť :-) )

Na oleji speníme cibuľu.
pridáme pokrájané šampiňóny. Restujeme, osolíme, prihodíme mčk i rascu.
K šampiňónom prilejeme trocha smotany na varenie a mlieko. Necháme zovrieť a potom prilejeme zátrepku (múku rozšľaháme v studenej vode alebo mlieku pomocou habarky či metličky, nesmú byť hrčky)
Zátrepka sa môže ľahko pripaľovať, takže poriadne miešame. Omáčka zhustla, takže u môžme zriediť (mliekom, príp. vodou). Po zriedení prevaríme. A dochutíme citrónom, soľou, mčk podľa vlastných chuťových buniek.