Jahodová torta s tvarohovou šľahačkou alebo LUKÁŠOV JAHODOVÝ SEN

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
KORPUS:
3 vajcia *
3 kopcovité PL práškového cukru *
3 kopcovité PL polohrubej múky *
papier na pečenie alebo tuk a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie dna tortovej formy *
PLNKA:
20 g práškovej želatíny *
250 ml vody *
120 g kryštálového cukru *
250 ml smotany na šľahanie *
250 g krémového tvarohu *
750 - 1000 g jahôd *
cca 4 kiwi
POSTUP PŘÍPRAVY
O jahodovej tortičke na 3. narodky náš Lukáško sníval už dosť dlho. Vždy, keď sa hovorilo o torte, on sám hovoril LEN o jahodovej. :-) Je to trošku upravená torta, ktorú mám v receptoch - "Malinovo-šľahačkovo-želatínová torta s ovocím". Podrobnosti budú v obrázkovom postupe.
 |
1. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a s cukrom do tuha, postupne zašľaháme po jednom žĺtky, ... |
 |
2. ... poslednú pridáme polohrubú múku, ... |
 |
3. ... ktorú zľahka metličkou vmiešame do základu. |
 |
4. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, alebo ho vymastíme a vysypeme polohrubou alebo hrubou múkou. Vylejeme do formy cesto a pečieme ho vo vyhriatej rúre cca 15-20 minút pri 180°C a necháme vychladnúť. Špáradlová skúška nám povie, či treba nejakú tú minútku ešte pridať. |
 |
5. Do pohára dáme 125 ml vody a prisypeme 20 g práškovej želatíny. |
 |
6. Premiešame a necháme pár minút nabobtnať. |
 |
7. Do kastrólika dáme 125 ml vody, prisypeme 120 g kryštálového cukru a zohrievame na sporáku za stáleho miešania až do rozpustenia cukru. |
 |
8. Kastrólik odstavíme zo sporáka a do teplého (pozor, nie vriaceho, inak by sa želatína nepodarila!) cukrového sirupu postupne vmiešavame nabobtnanú želatínu ... |
 |
9. ... až do úplneho rozpustenia. Keď sa vytvorí pena, vôbec nevadí. Takto pripravenú tekutú želatínu necháme ochladiť cca na telesnú teplotu. |
 |
10. Kým želatína chladne, vyšľaháme do tuha šľahačku a potom do nej zašľaháme krémový tvaroh. |
 |
11. Vychladnutú, ale ešte stále tekutú želatínu postupne vmiešavame do šľahačkovo-tvarohovej zmesi. |
 |
12. Tekutú plnku nalejeme na celý povrch korpusu ... |
 |
13. ... a tesne vedľa seba do plnky ukladáme umyté, odstopkované jahody. |
 |
14. Jahody zalejeme tekutou plnkou ... |
 |
15. ... a všetky naše hlavné hrdinky jahôdky sa schovajú. Tortu dáme do chladu poriadne stuhnúť. |
 |
16. Pred podávaním ozdobíme kolieskami kiwi, do stredu som dala z kiwi vykrojenú hviezdičku. |
 |
17. Na každé koliesko kiwi dáme 1 stredne veľkú jahôdku, zopár z nich nakrájame na plátky a tie rozložíme na vrch torty ... |
 |
18. ... a plátkami z väčších jahôd obložíme celú tortu po obvode. Netreba ich ničím "lepiť", nespadnú. |
 |
19. Takto to vyzerá, keď sú detské prstíky rýchlejšie ako foťák. :-) |
 |
20. A takto sa nám ukážu schované, priam utajené jahôdky na reze. :-))) |