Žemľovka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
vianočka,
0,5lmlieka,
1vajce - no môže byť aj viac,
3 lyžice kryšťal. cukru,
100g masla
ovocie
vanilin.cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
Mlieko zohrejeme, aby bolo teplé ale nie horúce.Pridáme 50g masla a cukor a žĺtok.
Misu z jánskeho skla vymastíme a posýpeme strúhankou.
Vianočku nakrájame na krajce.
 |
Mlieko zohrejeme, aby bolo teplé ale nie horúce.Pridáme 50g masla a cukor a žĺtok. Spolu zmiešame. |
 |
Misu z jánskeho skla vymastíme a posýpeme strúhankou. |
 |
Vianočku nakrájame na krajce. |
 |
Nakrájané krajce hádžeme do pripraveného mlieka a poriadne vymáčame. Musia nasať čo najviac mlieka. |
 |
Takto vymáčané krajce vianočka ukladáme do misy z janského skla, no robili sme to aj na normálnom hlbokom pekáči a aj v remoske. Musíme pekne vystlať spodok misy. |
 |
z ovocia uprednostňujeme nastrúhané zavarené jablká. Ale dobré sú aj marhule, či broskyne. |
 |
Pokladáme ovocie na vianočku a pocukríme vanilínovým cukrom. |
 |
Potom jablká prikryjeme druhou vrstvou vianočky a dáme zapiecť do trúby na 180stupňov asi na 20 minút.
Ja dávam ešte na vrch žemľovky zvyšok nepoužitého masla. Je potom lahodnejšia. |
 |
z Jedňného bielka vyšľaháme tuhý sneh. Stačí jedno bielko, netreba viac. Odporúčam pridať k bielku troška vody a štipku soli, aby lepšie stuhol sneh a bolo ho viac. Neprežeňte to s vodou. Namiesto soli môžete kvapnúť aj trošku šťavy z citrónu. |
 |
Sneh natrieme na vianočku. Je z toho pekný koláč. |
 |
a dáme zapiecť do rúry, aby sa sneh sfarbil do hnedy. |
 |
Upraceme bordel.... |
 |
Servírujeme na tanier , ozdobené s grankom.
Rady: *ak máte tvaroh, v kľude ho môžete dať nachsytaný (s cukrom a vajíčkom+ škoricoou) na ovocie
*ak nemáte ovocie- nevadí
*cukor použite aký chcete, kryštáľový sa roztopí a je lacnejší
*bielok na vrchu nemusí byť, je tam len pre chuť a krásu
*namiesto vianočky, môžete použiť aj žemľe, rožky, lupačky. no vianočka je najlahodnejšia a sú to veľké kusy, teda je s ňou menej roboty, čo oceníte aj s malými pomocníkmi. |
 |
*******************DOBRÚ CHUŤ !!!!!***************************************** |