
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Pôvodný recept: kávový krém: 125 g smotany na šľahanie / 125 ml silnej čiernej kávy, dreň z vanilkovej tobolky (môže byť vanilkový cukor), štipka soli, 50 g práškového cukru, 20 g škrobovej múčky, 1 žĺtok, 160 g. masla. čokoládový krém: 100 g smotany na šľahanie, 300 g bielej čokolády, 50 g masla, 50 ml pomarančového likéru čokoládové cesto: 6 vajec, 175 g prášk. cukru, štipka soli, 75 g hladkej múky, 75 g škrobovej múčky, 4 PL mletých lieskových orieškov, 2 PL kakaového prášku, tuk na formu. ozdoba: 200 g kávovej čokolády, 100 g čokoládovej polevy OBMENA - KAVOVY ZAKUSOK: len čokoládové piškótové cesto + kávový krém - dvojitá dávka a povrch biela čokoláda alebo poleva
POSTUP PŘÍPRAVY
Na kávový krém zvaríme 100 g smotany na šľahanie, kávu, vanilku a soľ. Zvyšnú smotanu zmiešame s cukrom, škrobovou múčkou a žĺtkom. Za stáleho miešania prilievame do vriacej tekutiny. Keď hmota zhustne, prelejeme ju do misky, necháme trocha vychladnúť a odložíme do chladničky.
Na čokoládový krém privedieme smotanu do varu a odstavíme zo sporáka. Čokoládu najemno posekáme, pridáme do smotany a počkáme, kým sa všetko nespojí do rovnomernej hmoty. Vmiešame maslo. Keď krém vychladol, prilejeme likér a odložíme na 1 hod. do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Na piškótové cesto vyšlaháme vajcia na hustú penu. Pridáme cukor a soľ a šľaháme ďalej. Múku, škrobovú múčku, lieskové oriešky a kakaový prášok zmiešame, postupne po častiach sypeme do vajcovej zmesi a zľahka metličkou vymiešavame. Cesto naplníme do vymastenej tortovej formy a pečieme 2025 min. Upečený korpus necháme vychladnúť a vodorovne rozrežeme na 3 tenk pláty.
Kávovú čokoládu a polevu roztopíme vo vodnom kúpeli. Polovicu polevy nalejeme do hlbokého taniera a okraje tortových plátov v nej ponamáčame. Pláty poukladáme na papier na pečenie a necháme uschnúť.
Zvyšnú polevu natrieme na papier na pečenie položený na rovnom povrchu, necháme zaschnúť a odložíme na chladné miesto. Vychladnutú čokoládu polámeme na nepravidelné kusy.
Na dokončenie kávového krému vymiešame zmäknuté maslo do penista, potom po lyžiciach zamiešavame kávový puding. Šľaháme tak dlho, kým krém nie je celkém vzdušný a ľahký.
Spodný plát torty potrieme čokoládovým krémom, 1-2 PL krému odložíme, prikryjeme druhým plátom, trocha ho pritlačíme a potrieme kávovým krémom. Položíme vrchný plát. Povrch torty tenko potrieme odloženým čokoládovým krémom a ozdobíme polámanými kúskami čokolády.
MOJA VARIANTA NA KOLÁČ
spraví sa čokoládové piškótové cesto podľa návodu. Kávový krém podľa návodu - z dvojitej dávky. Upečený korpus sa rozreže, naplní kávovým krémom. Povrch koláča/torty sa "obalí" v bielej čokoláde (250-300g bielej čoko + 250 g cery). Rozkrajujeme nahriatym nožom
![]() |
príprava kávového pudingu |
![]() |
kávový puding |
![]() |
príprava na cesto - miešať, miešať, miešať :-) |
![]() |
na cesto |
![]() |
vymiešané maslo do pudingu |
![]() |
hotové pláty |
![]() |
naplnený a potretý koláčik |
![]() |
na vrchu je biela čokoláda |
![]() |
asi som mala už studený nôž, tak sa mi čoko lámala, ale vraj na chuti to nič nemenilo :-) |
![]() |
:-) |