
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
v recepte
POSTUP PŘÍPRAVY
Povedzme si na rovinu, je to vlastne taká maková žemľovka :) A je vynikajúca. Tu je recept:
Desať rožkov z predchádzajúceho dňa nakrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm. V mise si vyšľaháme 4 žĺtky, dva vanilkové cukry, asi dve lyžice krupicového cukru a strúhanú citrónovú kôru. Liter mlieka a 150 g mletého maku krátko povaríme a vychladnuté primiešame k žĺtkovej zmesi. Pekáč alebo inú zapekaciu nádobu vymastíme maslom. Kolieska rožkov namáčame do zmesi a ukladáme do misy. Keď je misa zaplnená, rožky ešte polejeme zbytkom zmesi a na vrch navrstvíme sneh z bielkov vyšľahaný s trochou cukru. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút. Inak povedané, pečieme „dozlatova“. Keď je hotovo a zlatovo, vydržíme aspoň nevyhnutných desať minút, aby sa nám nespálili jazyky a môžeme sa na to vrhnúť. Ja odporúčam podstúpiť skúšku trpezlivosti a šupnúť to do chladničky, aby sme Mákos gubu jedli dobre vychladenú, poliatu citrónovým krémom (uvaríme zo Zlatého klasu, tak „na redšie“ a ochutíme citrónovou šťavou a kôrou). A keď už vonkoncom neviete, čo od dobroty, dajte si na tú mňamku aj slivkový kompót. Príjemne mlsanie.
![]() |
ešte porcia s krémom :) |