Salzburgské halušky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 vajíčok * štipka soli * 3 polievkové lyžice práškového cukru * 1 balíček vanilkového cukru * 3 zarovnané polievkové lyžice hladkej múky * postrúhaná sušená citrónová kôra * 2-3 polievkové lyžice mlieka * trošku masla * práškový cukor na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Opäť preslávená rakúska špecialitka a opäť zo Salzburgu :))) Ja mám tých Rakúšanov akosi rada :) Asi prvé čo si poviete, že prečo sa to volá halušky, keď to tak nevyzerá :)) aj ja sa tomu trošku čudujem...I keď na tanieri sa to na halušky aj celkom podobá...Jedno je však isté je to jemná sladká pochúťka, ktorú som si zamilovala a určite nie som na svete sama :)))...
 |
Najskôr si predhrejeme rúru na 225 C. Oddelíme si žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha a potom pomaly prisypávame vanilkový cukor a 3 polievkové lyžice práškového cukru a ďalej šľaháme dotuha. |
 |
Vyšľaháme žĺtky v samostatnej miske. |
 |
Asi tretinu snehu vmiešajte do vyšľahaných žĺtok. |
 |
A vzniknutú žĺtkovo-snehovú masu opatrne vmiešajte do zvyšného snehu. |
 |
Do masy opatrne vmiešajte preosiatu múku, pridajte aj trochu postrúhanej citrónovej kôry. |
 |
Do zapekacej misy s vyšším okrajom (cesto pečením značne zväčší objem) vlejte vriace mlieko s troškou masla - ja si mlieko s maslom zvarím v hrnčeku v mikrovlnke. Dbajte na to, aby ste obliali aj okraje misy. |
 |
Zapekaciu misu rýchlo naplníme cestom a pomocou stierky na cesto vytvoríme akési väčšie vlnky (u mňa to síce až tak autenticky nevyzerá, lebo som sa ponáhľala...) |
 |
Pečieme asi 10 min pri 225 C. (treba sledovať, či cesto hnedne a ako rýchlo - záleží aj od typu rúry...) |
 |
Po upečení lyžicou natrháme halušky a podávame posypané práškovým cukrom (ja som toto nestihla-bola som veľmi hladná a mlsná:) Môže sa podávať aj ako jedna väčšia haluška na tanieri. Výborne sa k tomu hodí nejaká svieža ovocná omáčka - ja si robím z čerstvého ovocia - tentokrát to boli jahody, ktoré som rozmixovala ponorným mixérom. Halušky sú veľmi jemné - ja ich volám "obláčikové" :) |