Salzburgské halušky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 vajíčok * štipka soli * 3 polievkové lyžice práškového cukru * 1 balíček vanilkového cukru * 3 zarovnané polievkové lyžice hladkej múky * postrúhaná sušená citrónová kôra * 2-3 polievkové lyžice mlieka * trošku masla * práškový cukor na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Opäť preslávená rakúska špecialitka a opäť zo Salzburgu :))) Ja mám tých Rakúšanov akosi rada :) Asi prvé čo si poviete, že prečo sa to volá halušky, keď to tak nevyzerá :)) aj ja sa tomu trošku čudujem...I keď na tanieri sa to na halušky aj celkom podobá...Jedno je však isté je to jemná sladká pochúťka, ktorú som si zamilovala a určite nie som na svete sama :)))...

Najskôr si predhrejeme rúru na 225 C. Oddelíme si žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha a potom pomaly prisypávame vanilkový cukor a 3 polievkové lyžice práškového cukru a ďalej šľaháme dotuha.
Vyšľaháme žĺtky v samostatnej miske.
Asi tretinu snehu vmiešajte do vyšľahaných žĺtok.
A vzniknutú žĺtkovo-snehovú masu opatrne vmiešajte do zvyšného snehu.
Do masy opatrne vmiešajte preosiatu múku, pridajte aj trochu postrúhanej citrónovej kôry.
Do zapekacej misy s vyšším okrajom (cesto pečením značne zväčší objem) vlejte vriace mlieko s troškou masla - ja si mlieko s maslom zvarím v hrnčeku v mikrovlnke. Dbajte na to, aby ste obliali aj okraje misy.
Zapekaciu misu rýchlo naplníme cestom a pomocou stierky na cesto vytvoríme akési väčšie vlnky (u mňa to síce až tak autenticky nevyzerá, lebo som sa ponáhľala...)
Pečieme asi 10 min pri 225 C. (treba sledovať, či cesto hnedne a ako rýchlo - záleží aj od typu rúry...)
Po upečení lyžicou natrháme halušky a podávame posypané práškovým cukrom (ja som toto nestihla-bola som veľmi hladná a mlsná:) Môže sa podávať aj ako jedna väčšia haluška na tanieri. Výborne sa k tomu hodí nejaká svieža ovocná omáčka - ja si robím z čerstvého ovocia - tentokrát to boli jahody, ktoré som rozmixovala ponorným mixérom. Halušky sú veľmi jemné - ja ich volám "obláčikové" :)