Lupáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tento recept mám od svojej kolegyne Ľubky a v našej rodine je veľmi obľúbený. 0,5 kg hladkej múky, 8 kávových lyžičiek kryštálového cukru, 2,5 dcl mlieka, 1 dcl oleja, štipka soli, 5 Dkg kvasníc, 1 vajce na potieranie, mak na posypanie, lekvár na plnenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme múku, pridáme teplé mlieko, rozdrobené kvasnice (nerobíme klasický kvások) a všetky ostatné suroviny. Dobre vypracujeme a dáme na cca 1 hod. vykysnúť. Potom vyvaľkáme, naplníme lekvárom a tvarujeme buď rožky, alebo môžu byť aj buchty. Povrch natrieme vajíčkom a posypeme celým makom.
Pečieme na 180 °C.

Toto cesto je výborné aj na závin.