Parené buchty s marhulou a lekvárom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g polohrubej múky, 2 vajíčka, 2 žĺtky, mlieko, 3 dcl oleja, kocka droždia, soľ, dve lyžice kryštálového cukru, lekvár, marhule.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z droždia, kryštálového cukru, a teplého mlieka urobíme kvások...Nechame kvasiť na teplom mieste... preosiatu muku osolime, pridame kvások,olej a miesime... podla potreby pridávame mlieko...cesto musi byť vláčne, prekyprené... posypeme trochou múky a necháme cca hodinu kvasiť...cesto rozdelíme na 3 časti...každé vyvalkáme na cca 1cm hrúbku a povykrajujeme kolieska (ja vykrajujem "udelátkem" ktoré som si kúpila na šišky stálo 25,- KČ), na každé párne koliesko dáme marhulku, na ňu lekvár a na lekvár zase marhulku a na marhulku nepárne koliesko cesta...nepárne cesto pritlačíme na to párne cesto (vrchné na spodné) prstami PORIADNE!!!...a "udelátkem" si krásne buchty povykrajujeme...cca 20 kusov buchiet dáme na suchú čistú utierku a necháme ešte 20 minút zakryté odpočívať......buchty po dvoch vkladáme do pripraveného hrnca s parákom ktorý si za každým potrieme olejom, aby sa nam buchtičky neprilepovali a na spodok nezabúdame dolievať vodu. Buchty paríme presne 10 minút. Po naparení ich pichneme aby nám z nich vyfučala para a ukladáme na plech kde ich pomastíme rozpusteným masielkom alebo olejom. Posýpame tým čo máme radi... MAK, GRANKO, TVAROH, MASLO, CUKOR. Prajem vám DOBRÚ CHUŤ a dajte vedieť ako sa podarili... Katchenka

z cesta si povykrajujeme kolieska
na spodok dame marhulku
na marhulku lekvar
na lekvar dalsiu marhulku a vrchnu cast cesta poriadne popritlacame na spodnu
vykrajovatkom pekne vyformujeme buchty
presne takto
cca 20 buchiet nechame odpocivat pod cistou utierkou
buchty po dvoch naparujeme 10 minut