Cappuccino (kapučíno) rezy s jahodami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g mascarpone * 6 plátkov želatíny * 2-3 sáčky cappuccina Nescafé classic (cca. 30-45g) * 250ml šľahačkovej smotany * 100g práškového cukru (alebo podľa chuti) * 1 vanilkový cukor * čerstvé voňavé jahôdky * dlhé cukrárske piškóty (namiesto piškót sa dá použiť aj upečená piškóta)
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento "nebezpečne dobre vyzerajúci " dezertík patrí do kategórie "tiramisoidné" :)) Rozdiel je však taký, že krém neobsahuje čerstvé vajíčka, piškóty sa nenamáčajú a namiesto kávy je použité cappuccino. Navyše sú v ňom čerstvé jahôdky, čo ocenia všetci milovníci tohto geniálneho ovocia. Mám vyskúšané, že krémik je výborný aj ako plnka do torty...
 |
Ako prvé si zalejeme uvedené množstvo cappuccino (ja som dala 2 vrecúška) horúcou (nie vriacou!!!) vodou (vody cca. 200ml). Želatínové plátky namočíme do studenej vody a necháme 10min. napučať. |
 |
Do teplého cappuccina pridáme napučané plátky želatíny, z ktorých sme vytlačili prebytočnú vodu. Plátky pridávame postupne a za stáleho miešania - nebojte sa toho, krásne sa vám v teplom nápoji rozpustia. Takto pripravené cappuccino necháme vychladnúť a potom ho vložíme na asi 30min. do chladničky - priebežne sledujeme, či začína tuhnúť... |
 |
Medzitým, ako nám cappuccino oddychuje v chladničke si porozkladáme do hranatej formy piškóty. Kto chce, môže ich pokvapkať nejakou ovocnou šťavou. (to pokvapkanie naozaj odporúčam, lebo ja som to neurobila a mala som piškótky trochu tvrdé, väčšinou totiž nedávam piškóty ale upečený piškótový plát) |
 |
Vymiešame si mascarpone s práškovým cukrom... |
 |
Do mascarpone krému pridáme postupne tuhnúce cappuccino a dobre vymiešame. Cappuccino nesmie byť stuhnuté úplne, musí sa dať liať. Pretože keby bol tuhý - spôsobilo by to pri zašľahaní do mascarpone žmolky v kréme. Takže vždy lepšie tekutejšie. (Stalo sa mi už, že som to prešvyhla a cappuccino mi stuhlo na želé, v takom prípade to tiež nie je úplne stratené, zachránite to tak, že si napustíte do menšieho hrnca vodu, hrnček s cappuccino do neho položíte a zahrievate a miešate o sto šesť, voda sa však nesmie variť. Zachvíľu máte opäť pôvodný stav cappuccina, ktorý opäť strčíte do chladničky. Avšak želatína v cappuccino stratí touto procedúrou trochu svoju želírovaciu schopnosť, takže vám to nebude chcieť dobre tuhnúť, ale ani tu sa neľakajte - mascarpone je zázračný syr, ktorý prežije všetko a chladničke vám rezy aj tak dobre vytuhnú). |
 |
Smotanu na šľahanie si vymiešame dotuha spolu s vanilkovým cukrom a postupne primiešavame do mascarpone-cappuccino krému. |
 |
Výsledný krémik má vyzerať nejako takto... |
 |
Asi polovicu krému rozotrieme na pripravené piškóty... |
 |
Na krémik rozložíme ľubovolne nakrájané jahôdky. |
 |
Prikryjeme zvyšným krémom a povrch uhladíme...Zľahka prikryjeme alobalom, vložíme do chladničky a necháme do druhého dňa stuhnúť... |
 |
Na druhý deň nakrájame na rezy, môžeme poprášiť cappuccino práškom a podávame ozdobené čerstvými jahôdkami...mňaaam:)) |