Zeleninová živánska



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 menšia cuketa, 1 menší baklažán, cca 1,5 kg zemiakov, 2 cibule, grilovacie korenie, olivový olej, rasca, soľ, na dochutenie kyslá smotana.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedeného množstva mi vychádza 6 stredne veľkých balíčkov, ale Vy si ho prispôsobte podľa potreby.

Baklažán a cuketu nakrájame na tenšie plátky, asi tak na 4-5 mm, baklažán osolíme a necháme odstáť v sitku aspoň na ½ hod, potom ich v sitku prepláchneme a jemne vyžmýkame.
Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200° C. Na cuketové plátky nalejeme asi 3 lyžice olivového oleja,
pridáme dve lyžičky grilovacieho korenia /alebo korenia na pečené kura/, premiešame
a spolu s plátkami baklažánov, na kolieska nakrájanou cibuľou a rascou orestujeme na menšom stupni približne 5 min.
Podľa potreby dolejte ešte trochu oleja, alebo vody, aby sa zelenina nechytala o panvicu.
...a zeleninku máme hotovú, ak je treba, dochutiť korením, alebo vegetou
Uvarené zemiaky scedíme, polejeme trochou olivového oleja, netreba ich miešať, radšej si ich len „prehrkajte“, aby sa nepolámali
a plníme batôžky – zemiaky, vrstva orestovanej zeleniny, zabalíme,
uložíme na plech a dáme ich zapiecť do rúry na ½ hod.
Potom batôžky opatrne rozbalíme, navrch pridáme dve lyžičky smotany, alebo len strúhaný syr, komu čo vyhovuje, môžete si pridať aj plátok slaniny a dáme otvorené zapiecť ešte na 10-15 min.
Výborne sa k tomu hodí akýkoľvek čerstvý zeleninový šalát, u nás bol paradajkovo-cibuľový.