Zeleninová živánska

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 menšia cuketa, 1 menší baklažán, cca 1,5 kg zemiakov, 2 cibule, grilovacie korenie, olivový olej, rasca, soľ, na dochutenie kyslá smotana.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedeného množstva mi vychádza 6 stredne veľkých balíčkov, ale Vy si ho prispôsobte podľa potreby.
 |
Baklažán a cuketu nakrájame na tenšie plátky, asi tak na 4-5 mm, baklažán osolíme a necháme odstáť v sitku aspoň na ½ hod, potom ich v sitku prepláchneme a jemne vyžmýkame. |
 |
Zatiaľ si predhrejeme rúru na 200° C. Na cuketové plátky nalejeme asi 3 lyžice olivového oleja, |
 |
pridáme dve lyžičky grilovacieho korenia /alebo korenia na pečené kura/, premiešame |
 |
a spolu s plátkami baklažánov, na kolieska nakrájanou cibuľou a rascou orestujeme na menšom stupni približne 5 min. |
 |
Podľa potreby dolejte ešte trochu oleja, alebo vody, aby sa zelenina nechytala o panvicu. |
 |
...a zeleninku máme hotovú, ak je treba, dochutiť korením, alebo vegetou |
 |
Uvarené zemiaky scedíme, polejeme trochou olivového oleja, netreba ich miešať, radšej si ich len „prehrkajte“, aby sa nepolámali |
 |
a plníme batôžky – zemiaky, vrstva orestovanej zeleniny, zabalíme, |
 |
uložíme na plech a dáme ich zapiecť do rúry na ½ hod. |
 |
Potom batôžky opatrne rozbalíme, navrch pridáme dve lyžičky smotany, alebo len strúhaný syr, komu čo vyhovuje, môžete si pridať aj plátok slaniny a dáme otvorené zapiecť ešte na 10-15 min. |
 |
Výborne sa k tomu hodí akýkoľvek čerstvý zeleninový šalát, u nás bol paradajkovo-cibuľový. |