diabolská omáčka s bundášom pre začiatočníčky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
chlieb- včerajší, tak 2 krajce na osobu;
vajcia- dľa počtu chlebíkov, ideálne 1 vajce na dva chlebíky;
olej alebo masť;;
na omáčku:
bravčové mäso, stačí 300- 400g zo stehna či pliecka;
stredne veľká cibuľa
horúca voda z kanvice
kocka bujónu
1 balenie leča (väčší pohár)
1 malá konzerva krájaných šampiňónov
1 konzerva morca-delly
POSTUP PŘÍPRAVY
tento recept zvládne každá začínajúca gazdinka aj gazda, pretože na tom nie je čo pokaziť.
Do hrnca šupneme trochu oleja či masti, nečakáme, čo to spraví a rovno tam hodíme nakrájanú cibuľu. tú speníme. Mäsko, ktoré sme si najkrájali na slížiky či menšie kúsky prihodíme k cibuli a restujeme, pritom stále miešame, aby to neprihorelo. ak nemáme dosť odvahy, stíšime sporák. keď mäso zmení farbu, prilejeme vriacu vodu, tak aby bolo mäso zakryté, ale nie veľa, nevaríme predsa polievku. hodíme tam ešte kocku bujónovú a necháme to prikryté dusiť cca 20 minút, na najnižšom možnom ohni aký nám len horák či platnička dovoľujú. Ak sme zvládli toto, najťažšia časť je za nami a môžeme si gratulovať. Odteraz to už bude nepokaziteľné.
medzitým pootvárame všetky konzervy, zo šampiňónov zlejeme nálev. Okoštujeme, či je mäso jedlé (teda mäkké), ak nie, necháme to ešte 10 min. dodusiť.
no a teraz tam hodíme celé lečo, celé šampiňóny a celú morca-dellu. Zamiešame, necháme zovrieť a omáčka je na svete. žiadne dochucovanie, solenie, ani korenenie, vždy bude chutiť rovnako skvele. Ako upgrade pre fajnšmekrov môžeme diabolku obohatiť o konzervu fazule dľa vlastného výberu.
Aby bolo omáčku s čím papať, vysmažíme si k nej "bundášiky", alebo po slovensky, chleby vo vajci. Väčšina z nás ich výrobu zvládne bez pomoci, použijeme chlebík a vajíčka z receptu. Hotové chlebíky uložíme na tanier a prelejeme dostatočným množstvom omáčky.
dobrú chuť!